Willen is geen synoniem voor kunnen

Competentie & meesterschap Motivatie

Je hebt tegenwoordig een stroming aan mensen die denken dat we zo’n beetje alles kunnen bereiken, zolang we het maar graag genoeg willen. Zij zien willen als synoniem van kunnen.

Om dit punt dan te bewijzen wordt er vaak gewezen naar succesvolle mensen, want kijk eens hoe graag zij het willen. Want ja, je moet succes natuurlijk wel net zo graag willen als dat je wil ademen.

Als je de argumenten hoort dan klinkt het in de eerste instantie allemaal wel geloofwaardig. Iedere speech gaat over inzet, motivatie en hard je best doen. Dan moet het toch ergens wel waar zijn? Dergelijke stellingen klinken logisch, maar ze houden geen rekening met de feiten. Hoeveel (figuurlijke) lijken van mensen die ooit gemotiveerd waren denk je dat er op de top van de mount everest liggen?

Dat iedereen die succesvol is gemotiveerd is, betekent niet dat iedereen die gemotiveerd is ook succesvol wordt. Dat is een veelgemaakte denkfout. Willen is zeer zeker geen synoniem voor kunnen. En dat blijven roepen is niet alleen onjuist, het werkt enorm demotiverend voor als ons iets niet lukt.

Mensen die ergens veel succes hebben gehad zijn niet de norm. Zij zijn per definitie een uitzondering op de rest van de bevolking. Mensen die een fiat 500 kunnen gewichtheffen, voor hun 21e een miljoen omzet hebben gedraaid of een klein kind aan gewicht zijn verloren zijn niet representatief voor de gemiddelde persoon. Zij zijn niet alleen de uitzondering, zij zijn uitzonderlijk.

Het is knap van deze mensen dat zij zo’n uitzonderlijke resultaat hebben weten te behalen, maar zo’n uitzonderlijk resultaat is vrijwel nooit alleen maar te wijten aan “gemotiveerd genoeg zijn”. Zoals het opgeven of falen van een doel voordat het behaald wordt ook niet direct te wijten is aan een gebrek aan motivatie.

De mensen die voor lange tijd succesvol zijn, zijn dit niet alleen omdat ze hard werken, gemotiveerd zijn en streng zijn voor zichzelf. Ze zijn succesvol vanwege meerdere redenen. De juiste plek, de juiste timing, de juiste omgeving, de juiste genen, toeval dat iemand gemotiveerd iets te doen waar hij ook goed in is. Er zijn zoveel factoren die bepalen of we ergens succesvol in zijn. Het succes simpelweg toekennen aan het graag genoeg willen van het succes is allesbehalve realistisch.

Het helpt natuurlijk als we onze doelen ook daadwerkelijk graag willen bereiken, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar het is niet genoeg. Willen is absoluut niet de oorzaak van kunnen. Het is simpelweg een (relatief) kleine factor in het geheel.

Ik zou het super super tof vinden om een basketbal te kunnen dunken, maar ik ben 1 meter 70. Ik kan het willen totdat Pasen en Pinksteren op één dag vallen, maar het zal je niet verbazen als ik zeg dat dat gewoon niet gaat gebeuren. Niet alles is voor iedereen weggelegd. En dat is ook prima.

Als we ergens succesvol in willen zijn, dan is de truc vooral in het willen van het succes dat past bij onze persoonlijke mogelijkheden. Deze twee komen echt niet altijd overeen. Vaak is het zoeken. Niet allemaal vinden we wat.

Wat de exacte oplossing is zou ik niet weten. Het helpt denk ik in ieder geval om gewoon lekker veel uit te proberen, je plezier najagen en vervolgens meer van datgene doen waar je minder moeite mee hebt dan andere.

Wat de oplossing in ieder geval niet is, is het succes net zo graag willen als dat je wil ademen. Willen is geen synoniem van kunnen.

Voeg je bij de 100+ mensen die twee blogs per week toegestuurd krijgen.